divendres, 27 de juny del 2014

Per als més petits

Em demaneu sovint com podeu jugar amb els petits de 2 o 3 anys.
Aquí van 2 suggerències. La primera us servirà també per a mainada bastant més gran.

Amb el reglets
Us poseu a jugar junts i aneu anomenant els reglets pel seu nom, per la quantitat: el 3, el 7, etc... Així els petits aniran assumint i integrant les quantitats. És important acostumar-se a anomenar els reglets per la quantitat que representen, no pel color. Si ho feu així, ells aniran descobrint les quantitats i les relacions entre elles.
Podeu fer construccions variades: Són molt interessants les que contenen o repeteixen algun patró: vosaltres comenceu i deixeu que ells segueixin. A vegades els interesarà descobrir i repetir el patró que vosaltres heu començat i a vegades no. Mentre estigueu a gust, no importa: arribarà quan hagi d'arribar. En un dels videos del blog surt com fer les taules de multiplicar amb reglets: és un patró fàcil i interessant. Inventar i/o descobrir patrons és un joc interessant fins i tot per als més grans.

Amb les mans
A la meva filla petita li agradava molt, a aquesta edat, estirar-se al llit amb mi mentre jo li anava ensenyant les quantitats amb els dits de les mans:
 l'1 punxa: i amb el dit li punxava la panxa.
el 2 talla: i feia com unes tisores.
el 3 fa pessigolles: i amb 3 dits de la mà li feia pessigolles.
el 4 esgarrapa: com les urpes d'un tigre.
i amb el 5 li tapava la cara ...
Després sumàvem, i restàvem, i fèiem meitats i dobles ...
El que és més important és que vosaltres gaudiu del joc ....i de la seva companyia.
El vídeo "Com fer fàcils les matemàtiques", del blog, us serà un bon resum dels punts clau. I veureu com, a mesura que li aneu posant imaginació, se us ocorreran més i més coses per a compartir amb els vostres fills.

Estem molt acostumats a identificar les matemàtiques amb xifres escrites en un paper. No cal i, de fet, és millor esperar. Sabem que no té sentit començar a escriure un llenguatge si abans no el parlem. Doncs això mateix ho podem aplicar al llenguatge matemàtic. Primer aprenem a jugar amb les quantitats, ja tindrem temps d'aprendre a escriure-ho. Per això és important anomenar els reglets per la quantitat, no pel color. 

I això és tot. Que us ho passeu bé tots junts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada